I samband med det som har uppdagats hos en annan i branschen aktiv musselodlare och efter uppmärksamheten i media så förstår vi att det är många som har frågor och funderingar. Vi försöker därför svara på de flesta frågor som kommer till oss och här nedan finner ni svar på de vanligaste frågor som inkommit.
Önskar ni mer information hittar ni även våra kontaktuppgifter på vår hemsida, www.scanfjord.se.
- Vi använder inte nät, eller linor med lösa plastfibrer eller strumpor. Vi har inte långa plaströr i våra odlingar utan bojar.
- Vi har kontinuerlig tillsyn av våra odlingar, utför nödvändigt underhåll och anpassar flytkraften till den aktuella biomassan.
- Skulle det uppstå problem med materialet i odlingarna så är vi på plats så fort vi kan för att åtgärda eventuella brister. Vi har teknisk förmåga att utföra alla tyngre arbeten.
- Vill man veta mer om vad KRAV och MSC har för regler och riktlinjer så bör man kontakta KRAV och MSC eller läsa på deras hemsidor: https://www.msc.org/se, https://www.krav.se/.
- Har man frågor kring myndigheternas ansvar bör man kontakta dessa.
Länstyrelsen: https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland.html
Jordbruksverket: https://jordbruksverket.se/
Berörda kommuner.
- Med användning av Scanfjordsystemet kan inte det som visas på ”filmen” ske.
Vårt odlingssystem (Scanfjordsystemet) är en vidareutveckling av det arbete som drevs av Chalmers Tekniska Högskola i mitten av 70-talet under ledning av oceanografen Joel Haamer.
Scanfjordsystemet består normalt av tio parallella bärlinor infästa i en spännbalk som i sin tur förankras med en till två plogankare i var ända. Bärlinorna bärs upp av bojar. I bärlinorna monteras banden där mussellarverna fäster. Utvecklingen har sedan starten fokuserat på att förbättra systemet för rationell drift och lång livslängd på ingående komponenter.
Vår huvudägare och VD är pionjär på området och har varit i branschen sedan 1979.