Bohusläns blåmusslor

Med vackra skal och smakrikt kött är blåmusslan en delikatess som ätits i alla tider, här i Skandinavien ända sedan stenålder. Idag avnjuts blåmusslor ofta vinkokta, tillsammans med pasta eller gratinerade, som en lyxig lunch eller trevlig middag. Scanfjords repodlade blåmusslor finns färska i din matvarubutiks fiskdisk och på tallriken hos olika restauranger i hela Norden. Köp med dem hem och tillaga på klassiskt vis eller varför inte testa tillsammans med nya smaker.

Saknar du Scanfjords repodlade blåmusslor i din butik?
Be butiken att ta hem våra blåmusslor eller tipsa oss!

Varför Scanfjords ekologiskt odlade musslor?

Alla blåmusslor du köper från Scanfjord är ekologiskt repodlade. Det finns flera skäl att välja våra reodlade musslor.

Fria från sand
En mussla som är odlad på band, så som våra är, kommer inte i kontakt med havsbotten och är därför fria från sand och lera till skillnad från bottenskrapade musslor som kan innehålla sand och lera.

Vi väljer dessutom alltid odlings plats med omsorg, så att musslorna växer i friskt och strömmande vatten med god näringstillförsel. 

Högt näringsvärde
Musslor är ett proteinrikt livsmedel med högt näringsinnehåll. Fettinnehållet är lågt och av det nyttiga slaget och rikt på Omega 3. Eftersom att alla musslor i en odling växer lika länge så är odlade musslor dessutom jämnare i storleken än vad vilda är.

Miljövänlig produktion
Under odlingen tillförs ingen näring utan musslorna lever av plankton i havet. När de sedan skördas och tas upp ur havet följer de näringsämnen som bundits i musslan med. Om ämnena istället stannat kvar i havet hade de bidragit till att öka övergödning.

Full kontroll
Vår märkning garanterar full spårbarhet, från odling till konsument. Scanfjords integrerade process genom odling, skörd och paketering garanterar att produktionens alla led uppfyller de kvalitets- och livsmedelshygieniska krav som finns. Dels gör Livsmedelsverket kontroller och provtagningar på varje odling och vi gör själva regelbundna egenkontroller.

Scanfjords blåmusslor är KRAV- och MSC-certifierade

KRAV

KRAV-märkt mat är producerad på ekologisk grund och med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan, den kontrolleras dessutom minst en gång om året. När Scanfjord för några år sedan KRAV-certifierades var vi först i Sverige med ekologiska och KRAV-märkta blåmusslor. KRAV-märkta musslor odlas alltid på band eftersom att sättet att skörda då inte skadar havsbotten eller andra djurarter. Fartygen vi använder kan spåras och uppfyller alla krav om miljöanpassade bränslen. Våra odlingar ligger dessutom nära land vilket håller nere bränsleförbrukningen.

MSC

Musslorna från Scanfjord bär även det blå MSC-märket vilket garanterar att de kommer från ett hållbart fiske som uppfyller MSC:s miljöstandard och en leverantörskedja som klarar spårbarhetsstandarden. Med målet att vi ska kunna njuta av mat från havet både idag och i framtiden, kontrollerar MSC hela kedjan från hav till tallrik.

Här kan du ladda ner våra Certifikat:

IP certificate Scanfjord 2021

Certificate single site MSC CoC Scanfjord 2021

certificate KRAV Ekologiskt Scanfjord 2021-12-21

Pin It on Pinterest