Fänkolsfrästa musslor
2-3 portioner

1 nät kravodlade blåmusslor från Scanfjord
2 vitlöksklyftor
1 msk fänkålsfrön
1/2 fänkål
3 msk citronsaft
1 tomat hackad i tärningar
Blandade örter, exempelvis körvel, persilja, dill och basilika
Havssalt
Nymalen svartpeppar
Olivolja

Skölj musslorna och plocka bort de som är öppna eller trasiga. Skala och skär vitlök, fänkål och tomater i små tärningar.
Hacka alla örter. Fräs vitlök, fänkål och fänkålsfrön i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt blåmusslor, lägg på lock och fräs på hög värme medan du skakar pannan då och då.
När musslorna öppnat sig, tillsätt saft av pressad citron och den tärnade tomaten. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olivolja, klipp över örterna och servera genast med ett gott bröd till.

Soppa på västkustvis
4 portioner

6-8 dl kokt lutfisk
20 kokta blåmusslor med skal
4 färska dillkvistar
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/2 msk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
3/4 liter vatten
2 dl grädde
2 – 3 msk koncentrerad skaldjursfond
1/2 tsk dillfrö
1tsk salt
1/2 – 1 krm cayennpeppar
1 litet skivat fänkålsstånd
2 tärnade potatisar
400 g broccoli

Toppa med
3 dl gräddfil
4 ansjovisfiléer

Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.
Mjukfräs schalottenlöken och vitlöken i smöret. Strö över mjölet. Rör ner tomatpurén. Späd med vinet, vattnet, grädden fonden och kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt fänkålen och potatisen. Koka soppan tills grönsakerna mjuknat. Mixa till slät puré. Smaka av soppan.
Dela broccolin i små buketter och skaft. Skär skaftet i tunna skivor. Koka alltsammans mjukt i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Rör ner broccolin i soppan.
Häll gräddfilen i en sil med ett kaffefilter så att en del vätska rinner av. Hacka ansjovisfiléerna. Rör ner dem i gräddfilen.
Fördela lutfisken på fyra varma tallrikar. Häll soppan runt om. Garnera med musslorna. Toppa med ansjovisgrädden och dillen.

Paella
4-6 portioner

½ dl olivolja
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten paprika
2 dl aviororis

2 dl vitt vin
400 g tomater
¼ dl hönsfond
4 dl hett vatten
1 ½ krm svartpeppar

¾ tsk salt
¼ g saffran
¾ tsk torkad dragon
1 nät kravodlade blåmusslor från Scanfjord

200 g grillade kycklingfiléer
100 g gröna ärtor
100 g skalade räkor
Persilja

Hacka gullöken och vitlöken fint. Strimla paprikan och bryn den med löken i en stor panna med olivoljan.
Häll ner riset och bryn det glansigt. Tillsätt vin och låt det koka i några minuter.
Skålla, skala och hacka tomaterna i små bitar. Tillsätt tomaterna tillsammans med hönsfonden utblandat i det heta vattnet.
Stöt saffran med dragon och rör ner det med peppar och salt i pannan. Låt småkoka i cirka 20 minuter.
Skrubba musslorna, släng de som är öppna eller skadade. Lägg ner dem i pannan när det är 5 minuter kvar av koktiden. Släng de musslor som inte öppnar sig.
Skär kycklingen i tärningar. Blanda ner kycklingen, ärtorna och räkorna i paellan. Garnera med några kvistar persilja.

Musslor med grön curry
4 portioner

1 nät kravodlade blåmusslor från Scanfjord
3 schalottenlökar
2 msk rapsolja
3 msk grön currypasta
2 msk råsocker
3 salladslökar
150 g sugar snaps
400 ml kokosmjölk
1 msk fisksås
Juicen av en lime
En halv kruka koriander
En halv kruka thaibasilika

Skölj och rensa musslorna. Släng de som är skadade eller inte stänger sig när du knackar lätt på dem.
Strimla schalottenlöken.
Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs löken tills den är mjuk.
Tillsätt grön currypasta och socker. Rör om.
Lägg i musslorna och lägg på ett lock. Lyft locket efter ett par minuter och släng musslorna som inte har öppnat sig.
Skär salladslöken fint och dela suger snapsen på mitten.
Tillsätt kokosmjölk, fisksås, salladslök och sugar snaps i stekpannan och låt koka upp.
Pressa över lime, garnera med grovt hackad koriander och thaibasilika. Servera genast

Sakeångade blåmusslor
Läckra musslor med en extra spännande smaknyans, lagom som förrätt.
4 portioner

1 nät kravodlade blåmusslor från Scanfjord
3 finhackade vitlöksklyftor
1 skalad och skivad ingefära
250 ml sake, rent risvin (ginjo)
1 tsk tamari
3 finskivade fjäderlökar
1 fint skivad röd chili
Hackad bladpersilja
Persiljeolja eller motsvarande för stekning

Rengör musslorna.
Fräs vitlök i lite olja och rör om med ingefära. Häll i skull och sjuda i 5 minuter innan du lägger till tamari. Lägg i lök och chili, följt av musslorna.
Placera ett lock på pannan och ånga i 3-5 minuter, eller tills musslorna har öppnat sig. Ta av pannan från värmen och sprid över den hackade persiljan.
Servera omedelbart i uppvärmda skålar.

Grillade musslor med smak av vitlök och gräslök
4 Portioner

1 nät kravodlade blåmusslor från Scanfjord
100 g smör
2 msk Santa Maria Grillkrydda Vitlök & Örter, eller din egen favoritblandning. Lite gräslök eller persilja.

Blanda smör och grillkrydda.
Tvätta och skrubba musslorna väl. Kasta bort de musslor som ej stänger sig när man knackar på dem.
Lägg musslorna på grillen och lägg på locket. Grilla musslorna på medelvärme ca 3 minuter eller tills de har öppnat sig.
Lägg musslorna i en skål, tillsätt vitlökssmöret och rör om.
Strö över lite klippt gräslök och persilja.

Tips! Om du inte har ett lock till grillen går det lika bra att slå in musslorna i aluminiumfolie.

Cissis Musselpasta

Pappardelle med Scanfjord Blåmusslor, Hjärtmusslor och rökt sidfläsk

1 nät Scanfjord blåmusslor
1 nät hjärtmusslor
200g rökt sidfläsk
1 fänkål
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
33cl lättöl
4 dl vitt vin
6 cl vermouth
salt och peppar
400g tomater
1dl strimlad persilja
2 msk plockad timjan
1/2 dl rapsolja
800g Pappardelle tagliatelle

Putsa musslorna och plocka bort dem som är öppna eller trasiga. Skär sidfläsket i små tärningar.

Stek fläsket i en varm panna tills det är knaprigt. Tag undan hälften av fläsket och spar till garnering.

Hacka fänkål, schalottenlök, vitlök och fräs en stund i en kastrull, häll på ölen och vinet och salta. Lägg i musslorna, koka under lock tills de har öppnat sig.

Lyft upp musslorna ur vätskan, plocka bort musslor som inte har öppnat sig. Plocka musslorna ur sitt skal men spara några i sitt skal till serveringen. Koka ner vätskan till hälften. Smaka av med salt, peppar och vermouth.

Skär tomaterna i grova bitar. Lägg musslorna, häften av fläsket, tomaterna, persiljan och timjan i såsen, häll i rapsoljan.

Koka pastan enligt anvisning på paketet.

Lägg upp pastan på djupa tallrikar, slå över såsen och garnera med musselskal och stekt sidfläsk.

Drycktips:

Låt doften av hav och sälta följa med ända ner i vinglaset. Ett strålande tillfälle att prova ett av de lite ruffiga vinerna från Galicien i den nordvästra delen av Spanien, som lutar sig över Portugal.

Musslor med blomkål och libbsticka

4 portioner

 

1 nät kravodlade blåmusslor från Scanfjord

Grovt salt

1 kg blomkål

4 lagerblad

1 klyfta vitlök

En liten bunt skir libbsticka

1 dl olivolja

3 msk lagrad vinäger (frukt/orange/sherry/cider)

Nymald vitpeppar och salt

 

Rengör musslorna och doppa de sedan i stort kärl kokande vatten i 15 sekunder, tills de nätt och jämt öppnat sig. Lyft upp dem med hjälp av en hålslev.

Ta ut musslorna ur skalen, rensa bort skägget och lägg dem i en skål. Slå över vinägern, 2 msk olivolja och vänd runt.

Ansa blomkålen i buketter, spara även blad och blast, skär av det yttersta lagret av buketterna och spara det tillsammans med de mindre. Hyvla de stora buketterna tunt, det går åt cirka 400 g, och lägg i isvatten.

Koka upp 2 dl vatten i en vid gryta, tillsätt alla blomkålsrester utom blad och blast. Tillsätt även lagerblad och vitlök, täck med lock. Tillaga på hög värme i 3 minuter, mixa sedan till en slät puré tillsammans med olivoljan, smaka av med salt och vitpeppar.

Ansa och skölj blomkålsbladen och sota dem helt lätt i torr panna.

Mortla libbstickan lätt, blanda med musslorna och lägg upp på tallriken, spara lite marinad till den råa blomkålen. Skeda över puré och toppa ymnigt med den hyvlade blomkålen och de sotade bladen. Servera och njut av en spännande kombination!

Moules à la portugaise

4 portioner
En kryddigare variant av den klassiska Moules marinière.

1 nät kravodlade blåmusslor från Scanfjord
2 msk olivolja
1/2 gul lök, finhackad
3 finhackade vitlöksklyftor
1 tärnad chorizokorv
2 dl torrt vitt vin
1 krm nymalen svartpeppar
4 strimlade kvistar bladpersilja
1 knippe koriander

Rengör musslorna, släng de trasiga och de som inte stänger sig när du knackar på skalet.
Värm oljan i en stor gryta, tillsätt löken och fräs tills den är mjuk och börjar få färg. Tillsätt vitlök och chorizo och fräs ytterligare 2 min. Häll i vinet och koka upp.
Tillsätt musslorna och koka dem under lock tills de har öppnat sig, cirka 5 minuter. Skaka grytan några gånger under kokningen.
Tillsätt peppar och persilja och skaka grytan igen. Kasta de musslor som inte öppnar sig.
Lägg upp musslorna på varma tallrikar och garnera med korianderblad. Servera med bröd.

Välkommen att kontakta oss

Kundärenden och försäljningsfrågor hänvisas till Försäljning, övriga frågor till Produktion.

Försäljning

Scanfjord/Fiskebäcks Seafood
Fiskebäcks Hamn 34
426 58 Västra Frölunda

+46 31-69 05 05, +46 704-61 93 82

catarina@fbseafood.se

Produktion

Scanfjord Mollösund AB
Gamla vägen 17
474 70 Mollösund

+46 30-42 15 80, +46 705-92 15 95

info@scanfjord.se
anders@scanfjord.se

 

Följ oss på Facebook

Följ oss på Instagram

Pin It on Pinterest